Genieten van kunst…

William Mac Gillavry

Kunstvorm: sieraden

Door werk, andere hobby’s en bezigheden kon ik pas na tientallen jaren kennis maken met edelsmeden. Eenmaal gestopt met werken heb ik mij op het edelsmeden gericht. Ik ontdekte dat die voorgaande jaren niet verspild waren. Kennis, werk en andere hobby’s, ja alle ervaringen en vaardigheden bleken van groot nut voor het ontwerpen en maken van sieraden.

Door alléén dat te maken wat ik mooi én leuk vind, geeft mij voldoening. Binnen deze “ruimte” kan ik tijdloos vormgeven en sieraden maken. Niet alleen om het ontdekken, maar ook door elke keer opnieuw het begrip sieraad te definiëren en te herleiden naar zijn eenvoud en schoonheid.
Voor een sieraad zijn niet alleen de vorm bepalend, maar ook materiaal, structuur en kleur zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de uitstraling van het sieraad.
Soms ingetogen met alleen het accent op zijn eenvoud en anderzijds organisch en kleurrijk én flamboyant.

Mobiel : 06 4747 2893

Ik vind mezelf tekort te doen, wanneer ik mij alleen zou bepalen tot het verwerken van goud, zilver of andere edelmetalen. Andere metalen zoals edelstaal, titanium, koper en koperlegeringen, maar ook hout, schelpen, glas en stenen, voegen hun natuurlijke en bijzondere waarde toe aan het ontwerp en het uiteindelijke sieraad.
Juist in deze tijd waar dagelijks en tijdens de werkzaamheden sieraden gedragen worden, zijn minder kostbare en slijtvaste materialen zoals edelstaal en titanium, meer geëigend om toe te passen.
Daarentegen zijn juist door hun organisch karakter hout, glas en Mokumé Gane heel aantrekkelijk, en zorgen dat elk sieraad uniek is.

Het creëren van een sieraad is zeker geen gevecht, maar méér een dans van maker met materie; de maker brengt materie tot beweging door “hameren”, plooien, weg te nemen en toe te voegen tot een vloeiend en harmonisch juweel.
Soms lukt het niet meteen en is er meer tijd en geduld nodig om te rijpen. Vertrouwen en geduldig wachten tot het moment dat de ogen geopend worden! Met als resultaat een onmiskend gevoel van voldoening en geluk.

Een ander boeiend moment is hoe het sieraad van maker overgaat naar drager.

Hoe drager en sieraad harmonisch samenvallen tot een geheel!

Sieraden maken is net als bij de dans een beweging van aantrekken, afstoten en, uiteindelijk in harmonie samen gaan.