Genieten van kunst…

Museumexcursies

 

Museumexcursie naar Gees

20 september 2018. The Sky is the Limit’ “Het was een prachtige dag”. Dat zei een van de deelnemers aan de museumexcursie uit de grond van haar hart in de bus op weg naar huis, na afloop van het bezoek aan ‘Beelden in Gees’ en de beeldentuin bij kasteel het Nijenhuis in Heino (bij Zwolle). Op de laatste mooie zomerdag gingen we met 30 personen op pad voor een lange rit per comfortabele touringcar naar Drenthe en Overijssel. Het eerste (en belangrijkste) reisdoel was ‘Beelden in Gees’, een verrassend uitgestrekt terrein van liefst 7 hectare waar natuur en beeldende kunst elkaar ontmoeten. De tuin is een landschapstuin naar Engels model, met zeven ronde vijvers en zeven ronde thematuinen, waarvan vooral de grassentuin schitterend is. In de tuin staan honderden soorten planten en is vooral beroemd vanwege de spectaculaire Gunnera uit Brazilië. Verspreid door de tuin staan van mei tot oktober talloze prachtige beelden en andere kunstwerken van meer dan 20 kunstenaars uit binnen- en buitenland, met als spectaculaire aandachttrekker een ladder die verticaal naar de hemel reikt: ‘The Sky is the limit’. Na de goed verzorgde lunch ging het gezelschap door naar de beeldentuin van Museum de Fundatie in Heino. Dat was een aangename onderbreking van de lange terugreis. De siertuin, de gazons en het bos rond Kasteel het Nijenhuis (samen 4,5 hectare) bieden plaats aan 99 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. We troffen ondermeer het beeld ‘Femme Oiseau’ (vogelvrouw) aan, een beeld uit 1947 van Karel Appel (vooral bekend als schilder, maar hij was ook beeldbouwer) dat veel weg heeft van een Afrikaans afgodsbeeld. Er staat ook een bronzen versie van het stenen origineel van het beeld Wilhelmina van Charlotte van Pallandt. De expressie zit vooral in de massiviteit van haar dikke wintermantel, waaruit haar legendarische onverzettelijkheid spreekt. Bij terugkomst in Waddinxveen was het gezelschap unaniem van mening dat de excursie, ondanks de lange afstand, meer dan de moeite waard was om aan deel te nemen. (Verslag van Albert Grooten, introducé)

 

Textiel Museum en De Pont Museum in Tilburg

We kwamen ogen te kort om alle kunst op te nemen in twee prachtige musea in Tilburg: het Textiel Museum en De Pont Museum. 

We zagen het Textiellab waar we rustig konden rondlopen, vragen stellen en zien hoe ontwerpen digitaal uitgevoerd worden. Ook Jazz Age 1920 trok veel belangstelling. Met foto’s, films en prachtige kleding werd het decennium van de Roaring Twenties tot leven gebracht. In De Pont Museum was naast de vaste Collectie een overzichtstentoonstelling van de fotografe Rineke Dijkstra te zien. En natuurlijk  Sky Mirror, de zes meter hoge roestvrijstalen spiegel van Anish Kapoor, voor de ingang van De Pont.

Alles was weer perfect georganiseerd. En het is altijd feestelijk als je bij aankomst meteen door kunt lopen naar het Textielcafé waar de koffie + appelgebak al klaar staat, zo ook in het museumcafé van De Pont waar we genoten van een heerlijke lunch.