Genieten van kunst…

Lezingen

Voor de lezingen nodigt de Waddinxveense Kunst Kring gastsprekers uit, dit zijn meestal kunsthistorici. De lezingen kunnen een voorbereiding zijn voor een actuele tentoonstelling of museum bezoek, maar kunnen ook een bepaalde kunststroming of een belangrijke kunstenaar tot onderwerp hebben. In totaal worden er 6 lezingen per jaar gehouden.

De lezingen zijn voor de leden en donateurs van de Waddinxveense Kunst Kring gratis te bezoeken. Overige belangstellenden betalen €10,- per lezing

Algemeen, locatie en aanvangstijdstip

Oktober a.s. gaat de nieuwe lezingencyclus bij de Waddinxveense Kunst Kring (WKK) van start. Voor de periode 2021/2022 hebben wij, in overleg met de inleiders, weer zes zeer interessante en uiteenlopende lezingen voor u samen weten te stellen. Graag geeft het bestuur hieronder een beknopt overzicht van deze lezingen weer, die allen gehouden zullen worden in de Immanuëlkerk aan de Beatrixlaan te Waddinxveen 

Het aanvangstijdstip van de lezingen, waarvoor u van harte wordt uitgenodigd, is exact om 19.30 uur en zullen, inclusief een korte pauze, duren tot ca. 21.30 uur. Met name in verband coronatoegangpas controle en de intekenlijsten wordt u verzocht tijdig voor de aanvang van de lezing aanwezig te zijn.

Veiligheid voor de bezoekers aan de lezingen van de WKK is uiteraard nog steeds leidend. Niet alleen moet u bij binnenkomst uw QR-code tonen maar ook dan en bij verplaatsing een mondkapje op hebben. Hiernaast biedt de grote kerkzaal zeker voldoende ruimte om aan de door de overheid geadviseerde 1,5 meter tegemoet te kunnen komen en aan het maximaal 1/3 gebruik van de reguliere capaciteit

Lezingencyclus 2021/2022

     

Lezing Tromp-l’oeil, op woensdag 13 oktober door Patricia Huisman druk bezocht.

De lezingencyclus 2021/2022 werd op 13 oktober jl. gestart met een presentatie door Patricia Huisman. Ca. 70 blije bezoekers (iedereen vond het weer fijn een lezing fysiek te kunnen bijwonen) wisten de nieuwe grote kerkzaallocatie binnen de Immanuëlkerk te vinden. Op een zeer inspirerende wijze wist Patricia deze bezoekers tot het laatst te boeien en op het verkeerde been te zetten. Al sinds de oudheid probeert men met name in de schilderkunst de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen. In haar presentatie werd al gauw duidelijk dat de toeschouwers telkens weer op het verkeerde been werden gezet. Was hetgeen getoond werd nu werkelijkheid of werden zij door toepassing van perspectief en schaduwwerking “bedot”. Uit de alleen maar positieve reacties vanuit de kerkzaal kan niet anders dan geconcludeerd worden, dat men zeer genoten heeft van dit optische “bedrog” en men ook zeer tevreden was met de grotere gekozen ruimte.

  Artemisia – Vrouw en Macht.

De tweede lezing van deze WKK-cyclus werd op 17 november jl. gegeven door Hoo-Man Chan.

Ook nu konden weer veel mensen genieten van een luisterrijke presentatie. De na afloop zeer veel ontvangen positieve reacties vanuit de kerkzaal onderstrepen dit beeld volledig. Op een inspirerende wijze nam Hoo-Man de bezoekers mee in de getoonde schilderijen uit de zeventiende eeuw bij de tentoonstelling “Artemisia – vrouw en macht” in het Rijksmuseum Twenthe. Deze tentoonstelling, die tot 23 januari 2022 te zien is, laat u prachtige portretten zien van kunst die op en top Barok is. Een bezoek aan dit museum in Enschede werd door de lezing alleen maar aangemoedigd, zo was de algehele mening van de aanwezigen.

Rijksmuseum Twenthe organiseert komend najaar (26 september tot 23 januari 2022) een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van Artemisia Gentileschi. De 17de-eeuwse schilderes was een van de bekendste en meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse barok.

  Kerstlezing

 

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november jl. zijn de maatregelen rondom het Corona-virus aanzienlijk aangescherpt. Dit betekent dat de op 15 december a.s. geplande kerstlezing door Wendy Fossen helaas geen doorgang kan vinden.

De Geboorte van Christus is een ontwerp dat in de Westerse kunsttraditie velen malen is uitgebeeld. Van de aankondiging aan Maria, het overtuigen van Josef, tot de wijzen en herders die komen aanbidden, het hele verhaal is tot in detail afgebeeld. Toch stond lang niet alles wat we op de schilderijen zien zo letterlijk in de bijbel en is er veel ‘bij verzonnen’. Deels kwam dit vanuit de geloofspraktijk (mensen hadden een bepaalde behoefte), deels zijn het invloeden van de apocriefe verhalen als ook visioenen die een aantal heiligen hebben gehad.

Tijdens deze lezing duiken we in het kerstverhaal en zien en horen we wat wel en wat niet in de bijbel stond. De lezing levert u misschien toch nog verrassende inzichten op.

  Opdat wij niet vergeten.

Tijdens de persconferentie van zaterdag 18 december jl. zijn de maatregelen rondom het Corona-virus aanzienlijk aangescherpt. Dit betekent dat de op 19 januari a.s. geplande kunstlezing door Henk Wassink helaas geen doorgang kan vinden.

Het bestuur organiseert ter vervanging hiervan een extra lezing op woensdag 11 mei 2022.

  Andy Warhol 

De derde lezing van deze WKK-cyclus werd op 23 februari jl. gegeven door Wendy Fossen.

Na een gedwongen lock-down kon de voor 23 februari geplande lezing door Wendy Fossen over Andy Warhol gelukkig doorgaan. Tegenover een goed bezette zaal ging zij vol enthousiasme, humor en inspirerend in op het leven en veelzijdige werk van deze kunstenaar.
Andy Warhol was naast kunstenaar ook filmregisseur en auteur. Hij werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten.
Warhol is vooral beroemd om zijn ‘vlakke’ en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell’s-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album van de Rolling Stones “The Velvet Underground & Nico (1967). Maar ook om zijn gestileerde portretten van 20e eeuw beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones, Elvis Presley, Judy Garland, Elizabeth Taylor en koningin Elizabeth en onze oud-koningin prinses Beatrix.

  In Volle Bloei.

 

De derde lezing van deze WKK-cyclus werd op 17 maart jl. gegeven door Wendy Fossen.

Het Mauritshuis in Den Haag opent, aan het begin van de viering van zijn 200-jarig bestaan, met een expositie die een overzicht geeft van het 17de-eeuwse Nederlandse bloemstilleven. Het museum bezit zelf ook een zeer rijke verzameling bloemschilderijen. Deze behoren niet voor niets tot de populairste werken uit de collectie.
Aangevuld met bruiklenen van over de hele wereld wordt het fascinerende verhaal van dit genre in de tentoonstelling ‘In volle bloei’ verteld.
Het bloemstilleven was een genre waarin vrouwen destijds erg succesvol waren. Het zal u dan ook niet verbazen dat op de tentoonstelling veel werken van vrouwelijke kunstenaars zijn te zien, zoals de zusjes Rachel en Anna Ruysch, Maria van Oosterwijck en Maria Sibylla Merian.

  Calder Now

De vierde lezing van deze WKK-cyclus werd op 20 maart jl. gegeven door Hoo-Man Chan.

De Rotterdamse Kunsthal presenteert van 21 november tot 29 mei de expositie ‘Calder Now’ waarin, voor de eerste keer in Europa, de blijvende en onmiskenbare invloed van de moderne meester op de Hedendaagse kunst onder de loep wordt genomen.

De grootschalige tentoonstelling toont ruim twintig sculpturen van hem, naast werken van tien toonaangevende hedendaagse kunstenaars, waaronder Olafur Eliasson en Ernesto Neto. In hun werken weerklinken belangrijke thema’s uit Calders oeuvre, zoals licht en reflectie, de zintuigen, architectuur, vergankelijkheid, en performance.

 

  150 jaar Mondriaan.

Woensdag 11 mei 2022: Lezing door Henk Wassink

De geplande lezing “Opdat wij niet vergeten” op 19 januari j.l. kon vanwege de toen geldende Coronamaatregelen helaas geen doorgang vinden. Het bestuur organiseert ter vervanging hiervan een extra lezing op woensdag 11 mei. Over het definitieve thema van de lezing zou in overleg met Henk Wassink nog overleg gevoerd worden. Dit overleg heeft geleid tot het thema ”150 jaar Mondriaan”.

In 2022 is het 150 jaar geleden dat één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw in Amersfoort geboren werd: Piet Mondriaan (1872 – 1944). De stad Amersfoort besteed daar op verschillende manieren aandacht aan met diverse activiteiten. Maar ook het Kunstmuseum Den Haag, dat met ruim 300 werken de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft, laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. Vanaf 2 april a.s. kunt u genieten van een tentoonstelling waarin getoond wordt hoe Mondriaan zich bewoog tussen zijn vrienden en tijdgenoten, en hoe zijn artistieke invloed is op de kunstenaars na hem. Ook wordt er ingezoomd op bijzondere verhalen rondom Mondriaans kunst en leven.

In een speciaal samengestelde lezing volgt Henk Wassink zijn oeuvre vanaf zijn jeugd, met name in Winterswijk, tot en met zijn laatste werk in New York. Zo laat hij u zijn consequente weg naar de abstractie ontdekken. En o ja, hoe klinkt horizontaal en verticaal eigenlijk in de muziek.

Zoals gebruikelijk wordt ook deze lezing gehouden in de Immanuëlkerk, Prinses Beatrixlaan 2, te Waddinxveen. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) tot ca. 21.30 uur, inclusief een pauze.

De lezingen zijn voor de leden en donateurs van de Waddinxveense Kunst Kring gratis te bezoeken. Overige belangstellenden betalen € 10 per lezing.