Genieten van kunst…

Lezingencyclus Waddinxveense Kunst Kring 2023/2024

Voor de lezingen nodigt de Waddinxveense Kunst Kring gastsprekers uit, dit zijn meestal kunsthistorici. De lezingen kunnen een voorbereiding zijn voor een actuele tentoonstelling of museum bezoek, maar kunnen ook een bepaalde kunststroming of een belangrijke kunstenaar tot onderwerp hebben. In totaal worden er 6 lezingen per jaar gehouden.

De lezingen zijn voor de leden en donateurs van de Waddinxveense Kunst Kring gratis te bezoeken. Overige belangstellenden betalen €10,- per lezing.

Algemeen, locatie en aanvangstijdstip

Alle lezingen worden gehouden in het Cultuurhuys De Kroon, Gouweplein 1, Waddinxveen.  Parkeergelegenheid in de verlichte parkeergarage onder het winkelcentrum. Het parkeren is de eerste twee uur gratis, daarna betaalt u € 1,50 per uur. Het station Waddinxveen (centrum) is op 5 minuten loopafstand.

Het aanvangstijdstip van de avondlezingen, is exact om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en zullen, inclusief een korte pauze, duren tot ca. 21.30 uur.De middaglezingen beginnen om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) en duren tot 16.00 uur, inclusief een korte pauze.

Mocht u het op prijsstellen dat u gehaald en gebracht wil worden dan kan dit via de stichting ‘Vier het leven’.  Voor meer informatie zie de pagina ‘vier het leven’.

Overzicht lezingencyclus Waddinxveense Kunst Kring 2023/2024.

 

Vincent van Gogh in Drenthe en Parijs.

Dinsdagavond 24 oktober 2023: Lezing door Carina Mathot.

Berooid en met liefdesverdriet stapte Vincent van Gogh (1853-1890) op dinsdag 11 september 1883 op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Nooit eerder was de Drentse periode van Vincent van Gogh onderwerp voor een grote tentoonstelling. In deze tentoonstelling wordt dan ook nader ingegaan op zijn Drentse avontuur. De schilder neemt ons via zijn brieven mee in een zoektocht naar geluk als mens en succes als kunstenaar.

In 1886 vertrok van Gogh naar Parijs en bleef daar uiteindelijk twee jaar. Hij was zeker niet de enige die in de 19de eeuw naar de Franse hoofdstad trok. Wat maakte Parijs tot een aantrekkelijke plek voor kunstenaars en waarom wilde Vincent er zo graag naartoe?

Vanaf september 2023 te zien in het Drents museum en vnaf oktober 2023 in het v. Gogh museum.

 

Jozef Israëls en de Haagse School.

Donderdagmiddag 23 november 2023: Lezing door Mariska Jansen.

Jozef Israëls (1824-1911) wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. Met name zijn werken van strandgezichten, visserstaferelen en voorstellingen uit de Joodse geschiedenis brachten hem faam. Door Van Gogh werd Israëls ook wel de Hollandse Millet genoemd en zijn werken inspireerde hem tot diens Aardappeleters.

De schilderijen, etsen en lithografieën van Israëls worden gerekend tot de stijl van het realisme. Rond 1850 ontwikkelde deze stroming zich in de schilderkunst van Europa. Kenmerkend voor deze kunst is het afbeelden van echte mensen en de natuur zonder idealisering. Kunstenaars van het realisme werkte niet meer enkel in het atelier, maar trokken ook naar buiten om te tekenen en schilderen wat ze zagen. Dit zien we onder andere terug bij de School van Barbizon in Frankrijk en de Haagse School in Nederland.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de stijl van het realisme en hoe deze zich uitte op Nederlandse bodem. De rol van Israëls als één van de grondleggers van de Haagse School zal hierbij worden uitgelicht. Wat was nou precies de Haagse School en wat voor werken maakten zij?

  

De Bentvueghels.

Dinsdagmiddag 16 januari 2024: Lezing door Wendy Fossen .

Wanneer je in het buitenland gaat studeren kan dat best eenzaam zijn, niet alleen in onze tijd maar ook in de 17de eeuw. Het is dus niet vreemd dat men zich ook toen verenigde in gezelschappen waar je je thuis kon voelen. Het bekendste broederschap is misschien wel die van de Bentvueghels, een groep Noord- en Zuid-Nederlandse schilders die in en om Rome werkten en elkaar opzochten.

Lid worden kon niet zomaar, je moest ontgroend worden waarna je een ‘Bentnaam’ kreeg, een bijnaam die vaak iets met jouw persoon(lijkheid) te maken had.  Zo heette Jan Miel ‘Honingh-bie’ waarbij de link met zijn achternaam duidelijk is maar de voormalige leerling van Rembrandt, Samuel van Hoogstraaten, werd Batavier genoemd zonder dat we weten waarom.

Eenmaal lid werd er samen gedronken en gefeest, maar schilderden ze even fanatiek het Romeinse stadsbeeld en de ‘Campagna’ er omheen. Vaak ook nog jaren nadat ze terug waren gekomen. Dat levert ons nu heerlijke okergele landschappen, zonnige blauwe luchten en wanen we ons in deze wintermaand even in het warme Italië.

Frans Hals: een Vlaamse portretschilder in Haarlem?

Donderdagavond 22 februari 2024: Lezing door Sophie Oosterwijk.

Frans Hals (c.1582/3-1666) is zonder twijfel een van de drie grootste schilders van de Nederlandse 17de eeuw. Hij werd echter geboren in Antwerpen en hoewel hij in Haarlem opgroeide en werkte, heeft zijn vlotte schilderstijl iets Vlaams. Zijn portretten en ’tronies’ lijken vaak ongedwongen of zelfs spontaan, vooral wanneer hij kinderen of vrolijke drinkers schilderde. Ook in zijn portretten van echtparen, schutters en regenten wist hij karakters levendig en virtuoos weer te geven. Terecht worden er in 2023-24 twee grote tentoonstellingen aan deze beroemde schilder gewijd: eerst in Londen en 16 februari-9 juni 2024 in het Rijksmuseum.

Vrouwelijke fotografen

Dinsdagavond 19 maart 2024: Lezing door Hoo-Man Chan.

Vanaf 1 december 2023 is bij het Nationaal Archief een fototentoonstelling te zien over vrouwelijke fotografen. Met ruim 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar bewaart het Nationaal Archief Den Haag de grootste fotocollectie van Nederland. Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw tot in de 20e eeuw wordt getoond dat vrouwen in alle tijden en genres als pioniers in de fotografie werkzaam waren. In de tentoonstelling is werk te zien van bekende en minder bekende fotografen zoals Emmy Andriesse, Augusta Curiel, Gerda Taro en Alexine Tinne.

 
De kus in de kunst.

Donderdagavond 18 april 2024: Lezing door Patricia Huisman .

De kus is voor vele kunstenaars een grote inspiratiebron, door de kunstgeschiedenis heen zijn talloze voorbeelden te vinden. Van schilderij tot beeldhouwwerk, van geliefden en goden tot politiemannen en politici!

Toch betekent die kus niet altijd hetzelfde. De romantische kus kan een uiting van liefde en affectie zijn, maar het kan daarnaast ook gaan om een verboden kus. Het kan een uiting zijn van moederliefde, maar ook van verraad: denk aan de Judaskus. Ter begroeting en ten afscheid; een kus op de mond, de handkus en zelfs het kussen van voeten komt voor in de kunst.

Zie in deze lezing hoe kunstenaars als Breughel, Klimt, Rodin en Banksy de kus verbeeld hebben.