Het onderstaande artikel is geschreven door Robbert Roos t.b.v. het Hart van Holland. Alle copyright is eigendom van Hart van Holland. Het bericht is ook hier te lezen!

Waddinxveen – Maar liefst 52 kunstenaars van de Waddinxveense Kunst Kring (WKK) zijn aan de slag gegaan met het thema ‘Vrij’ voor de tentoonstelling in het kader van 80 jaar vrijheid. Van fotografie en beeldende kunst tot schilderijen en tekeningen: alle denkbare disciplines komen aan bod. De tentoonstelling is te bekijken van 2 tot en met 5 mei in gebouw Wereldwijd aan Mauritslaan 55. “Ik hoop dat mensen er hoop en troost uit putten.”

Marc Briggemans (39) is kunstenaar en algemeen bestuurslid van de Waddinxveense Kunst Kring. Samen met Jolanda Blok, beleidsadviseur bij de gemeente, en vele andere organisaties in Waddinxveen heeft hij zich sterk gemaakt om Bevrijdingsdag in het dorp in te vullen. “We hebben als WKK elk jaar een voorjaarsexpositie, dat combineren we dit keer met de activiteiten rond 80 jaar vrijheid. Onze kunstenaars maken vaker thematisch werk. Het thema ‘vrij’ sprak veel van onze leden aan.” Ook scholieren uit Waddinxveen doen mee met kleurplaten rondom het thema. Die worden in een aparte ruimte tentoongesteld. Zo komen jong en oud samen in creativiteit.”

Naast Briggemans doen ook Willemijn Dekker (16) en Gerrit Neven (72) mee aan de expositie. Dekker – die het thema oorlog vooral kent uit de schoolboeken – met een schilderij in gouache/plakkaatverf, Neven – wiens ouders de oorlog en nasleep daarvan bewust meemaakten – met een tweeluik in olieverf. “Voordat ik aan de slag ga moet het thema even indalen”, licht Dekker het maakproces toe. “Dat is in het begin lastig, je moet zelf de kaders bedenken.” Momenteel staat Dekker voor een paar belangrijke (studie)keuzes. Die keuzevrijheid verwerkte ze in haar schilderij. “Onze samenleving is opgedeeld in bubbels”, legt ze uit. “De een prikt daar moeiteloos doorheen, de ander sluit zich er juist in op. Dat probeer ik weer te geven in mijn werk; verschillende mensen in een eigen bubbel, met in het midden iemand die ergens naar kijkt.”

De drie kunstenaars geven toe de laatste tijd veel na te denken over oorlog en vrijheid. “Het houdt me ‘s nachts niet bezig, maar ik realiseer me wel dat het bijzonder is dat je gewoon overal kunt gaan en staan”, vertelt Dekker. “Het is goed om daar bij stil te staan.” Briggemans ligt wel regelmatig wakker van de situatie in de wereld. “Het raakt me als ik zie hoeveel macht een enkel persoon naar zich toe kan trekken en hoeveel mensen daar blindelings achteraan lopen.” De ouders van Neven maakten de oorlog bewust mee. Zelf herinnert hij zich vooral de nasleep ervan. “Ik kan me nog herinneren dat we speciale voedingsmiddelen in huis hadden die lang houdbaar waren en dat we zelfs een soort schuilplaats hadden. Tegenwoordig lijkt het leven maakbaar, al is dat natuurlijk maar betrekkelijk als je ziet hoe snel dingen kunnen veranderen.” 

Politieke lading
Het werk van Neven heeft dit keer een politieke lading met aan de ene kant een wegzinkend Vrijheidsbeeld en aan de andere kant een vredesduif. “Door de politieke situatie in de wereld lijkt vrijheid meer dan ooit onder druk te staan”, legt hij uit. “Vijf jaar geleden zou ik dit werk nooit gemaakt hebben, nu kon ik niet anders.” De symboliek in het schilderij is bewust gekozen. Neven hoopt dat mensen die zijn werk bekijken er hoop en troost uit putten.

Briggemans is voor de expositie bezig met een werk in acrylverf. “Ik kan erg pessimistisch worden van de huidige wereldsituatie”, geeft hij toe. “Daarom wilde ik een werk maken met een rauw randje. Donkere, roestige schakels in een donkere, vochtige ruimte met daartussenin iets moois en sereen als spierwitte zijde. De ketting is open, dus er is iets ontsnapt, maar er is ook iets moois achtergebleven.” Briggemans: “Ik hoop dat mijn werk mensen triggert om er zelf een verhaal bij te bedenken.” De expositie ‘Vrij’ is gratis te bezoeken. Een aantal werken is te koop.