Genieten van kunst…

Expositie van WKK leden in de Agnietenkapel te Gouda

5Art Agnietenkapel

Een expositie van vijf kunstenaars (vijf disciplines) in de Goudse Agnietenkapel van dinsdag 22 tot en met zondag 27 september.

Opening op 22 september door Hannie van der Wal, wethouder voor Kunst en Cultuur in Waddinxveen.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur; zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

In de Agnietenkapel bij de markt in Gouda exposeren van dinsdag 22 tot en met zondag 27 september vijf kunstenaars met totaal verschillend werk. Vier van hen zijn lid van de Waddinxveense Kunstkring: Nelly Geluk, Peter Baaijens, Dick Miedema en Rein de Lange. De vijfde, Lia Reijnders uit Roosendaal, is als gast uitgenodigd. 

Bij binnenkomst in de kapel trekt over bijna de hele diepte een elf meter lang kunstwerk van Peter Baaijens de aandacht. Een studie naar vorm, contravorm en kleur uitgevoerd in hout, karton en acrylverf. Peter is kunstenaar ruimtelijke vormgeving en woont en werkt in Bousseraucourt in Frankrijk. Hij werkt ook met andere materialen als staal en papier.

Het object van Peter leidt de bezoeker langs grote panelen aan de rechterwand van Lia Reijnders waarin een paar honderd kleine olieverfschilderijtjes zijn verwerkt. De tegen elkaar geplaatste schilderijtjes vormen een geheel, dat uitnodigt om aandachtig te bekijken. Lia is een veelzijdig kunstenaar en gebruikt uiteenlopende materialen. Aan het eind van de kapel hangen van haar twee grote tekeningen op krantenpapier.

Daartussen staat een werk van Nelly Geluk. Het zijn huizen in de vorm van klassieke blokken zoals zij die in haar jeugd kende en die hier ‘hoop’ verbeelden. Nelly is kunstenaar ruimtelijke vormgeving en creëert werk van diverse aard, waarbij zij inspiratie put uit haar afkomst (het platteland, de polder, de natuur) en haar emoties waarin liefde, verdriet, hoop, geloof en dromen een belangrijke plaats innemen.

Aan linkerwand en naast de entree hangen foto’s van Rein de Lange. Zijn stijl komt voort uit de architectuurfotografie. De lijnen, vlakken en vormen die hij aantreft in de gebouwde omgeving gebruikt hij ook als decor voor passanten. Zijn werk is meestal in zwart wit, maar ook in kleur als dat een meerwaarde heeft. In het trappenhuis naar de entresol hangt een tiental opnames van hoogspanningsmasten die door de wijze van fotograferen verschillende associaties oproepen.

In de ruimte staan twee vitrines met sieraden van Dick Miedema. In zijn vrije werk experiment hij met onconventionele materialen en combinaties die hij soms bij opdrachten weer gebruikt. Zijn werk kenmerkt zich door contrasten, zoals zilver met ebbenhout, zwart gebrand ijzer met bladgoud of goud met blauw geoxideerd titanium wat tot verrassende resultaten leidt.

De vijf kunstenaars zijn afwisselend aanwezig. Op zondagmiddag is er om 14.00 uur een optreden van de Brugse gitarist Alexander Makay.

De expositie wordt op dinsdag 22 september om 19.30 uur geopend door Hannie van der Wal, wethouder voor kunst en cultuur in Waddinxveen.